Har du känsla för hästar?

Något jag tänkt på väldigt länge är att det finns så sjukt mycket människor som håller på med hästar som inte borde det, eller ja, djur överhuvudtaget.
Eftersom vi har ridhus på gården där det brukar komma människor från alla möjliga ställen och rida hos oss så får man ju se en hel del. Mycket kul och insprerande men även en hel del galet. Till exempel så var det några människor hos oss och löshoppade för någon vecka sedan. De hade höjt upp oxern betydligt högre än vad hästen var beredd att hoppa och det resulterade att de jagade den stackars hästen med långpisk. En pisk kan alltid vara bra att ha vid löshoppning , men att svinga den som ett lasso efter en stressad och uppjagad häst känns allt annat än bra.
En annan sak jag reagerade på vid det tillfället var att mitt i den röran så hade de barn, jag skulle aldrig låta några barn se någon behandla en häst på det viset. Vad ska de få för intryck och tro om hur man ska hantera en häst?

Långa sporrar som används fel, oroliga händer som sliter och drar, omuskulade hästar och överviktiga hästar är några andra grejer som jag brukar se som jag hatar.
Ingen häst har bett om att gå i ett ridhus, hoppa hinder, göra skänkelvikningar och dylikt. Därför tycker jag att man har en skyldighet att få hästen att tycka det är roligt. Sen så ska man såklart inte låta den göra vad den vill och ibland kan alla hästar behöva en tillrättasägelse om den gör något den vet att den inte får göra, eller om den agerar farligt. Men man ska veta vad man gör och varför, det finns så många mer sätt än våld.

En sak jag undrar över är att hur man kan slå, skrika åt och rycka hästen i munnen och sedan ge den en klapp, en puss och ställa in den i boxen med gott samvete?


Kommentarer
Postat av: Danai

åååh, vad jag håller med dig. Superbra skrivet verkligen!

2011-04-21 @ 08:20:45
URL: http://doverholtdanai.blogg.se/
Postat av: lovisa

cool bild!

2011-04-21 @ 08:37:56
URL: http://lavitadilovisa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0